Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

Jaarlijkse lezing
“De slag om Arnhem in Oosterbeek: een virtuele belevenistour vanuit Duits perspectief”

Op zaterdagmiddag 23 november organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum een lezing met als onderwerp:  “De slag om Arnhem in Oosterbeek: een virtuele belevenistour vanuit Duits perspectief”. De lezing wordt gehouden door Drs Ingrid Maan.  Plaats: Concertaal Oosterbeek, Rozensteeg 3. De zaal is open vanaf 13.30 uur. De  lezing vangt aan om 14.00 uur.
Toegang voor leden van de Vereinging is gratis, niet-leden betalen € 5 . Aanmelden is niet nodig.

Aan de hand van een Powerpoint presentatie neemt Ingrid u mee over het voormalig slagveld van Oosterbeek. Na de pauze worden interviewfilmpjes getoond met de Duitse veteranen.

Tijdens de lezing hoort u de verhalen van jonge Arbeitsmänner van de Reichsarbeitsdienst 6/212. Het zijn de helpers van de Flakabteilung 1/591 en een soldaat van de Batteriebefehlsstelle die vlak voor de slag in de uiterwaarden verblijven. Ook een K1 en een K4 van een zoeklicht komen tijdens de virtuele tour aan bod. Zij liggen in stelling in Westervoort. We horen het verhaal van een soldaat die gedwongen bij de 9. SS-Panzer-Division Hohenstaufen in Zuid-Frankrijk en Normandië als verpleger aan de slag moet en in Arnhem een gevechtstaak krijgt. Hij verliest zijn kameraden bij de spoorbrug in Oosterbeek en overleeft het zelf ternauwernood. Een andere soldaat kiest ‘vrijwillig’ voor de Waffen-SS en krijgt de opdracht om als schutter op een Jagdpanzer IV het hoofdkwartier van de geallieerden, Hotel Hartenstein, aan te vallen. Hij moet vluchten en beleeft een wapenstilstand bij het noodhospitaal De Tafelberg waar een Engelse para op zijn schoot sterft. De jonge Wehrmachtsoldaat van de 116. Panzer-Division Windhund krijgt onmiddellijk na de slag, tijdens het Betuwe-offensief, een Himmelfahrtskommando. Hij ziet zijn kameraden sneuvelen en raakt zelf gewond. Hoe kijken de veteranen terug op deze beladen periode?

Tijdens deze lezing vertelt Ingrid u ook over het interviewproject dat zij voor het Airborne Museum leidde en dat in samenwerking met het Gelders Archief, De Gelderland Bibliotheek en het Museum Vliegbasis Deelen uitgevoerd werd. Dit project wordt ondersteund door het VSB-fonds.