1st Battalion The Border Regiment in de slag om Arnhem

Op zaterdag 06 oktober 2018 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum een battlefield tour:

1st Battalion The Border Regiment in de slag om Arnhem.

1st Battalion The Border Regiment maakte deel uit van de 1st Air Landing Brigade. Na de landing op 17 september 1944 in gliders op LZ S had het de taak om het landingsterrein LZ X te beveiligen voor de 2e Lift. Daarna moest gefaseerd teruggetrokken worden op het divisiebruggenhoofd. 1st Border heeft als enige exact gedaan wat opgedragen was. Het bataljon was uiteindelijk verantwoordelijk voor de verdediging van het westelijke deel van de perimeter. De battlefieldtour staat onder leiding van Erik Jellema, bestuurslid activiteitencommissie van de VVAM, met medewerking van Luuk Buist, gids van de International Guild of Battlefield Guides en mede-auteur van onder andere het boek Glider Pilots at Arnhem. Zij nemen U onder meer mee langs landing zone S, het veer bij Renkum, de Westerbouwing, de uitzonderlijke positie van het 19e peloton en de opstellingen van de compagnieën in het westelijke deel van de perimeter.

De tour start om 09.00 uur vanaf de Talsmalaan naast het restaurant Kleijn Hartenstein in Oosterbeek. Hier eindigt ook weer de tour om 17.00 uur. De busrit in de ochtend wordt afgewisseld met korte wandelingen. Het middag deel bestaat uit een wandeling. De tour is inclusief lunch en een speciaal vervaardigde gids/ handout.

Kosten en inschrijven

De kosten zijn per deelnemer € 40,00 voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Niet leden betalen € 45,00. Opgave tot 23 september 2018 door overmaking kosten op IBAN: NL33INGB0005 113 751 t.n.v. Vrienden van het Airborne Museum te Oosterbeek onder vermelding van BFT Borders en naam en adres. Voor meer informatie kunt U contact opnemen met activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl of 06-20125903.

1. Haks Walburgh Schmidt
    Haks Walburgh Schmidt zegt:

De situatie in het Westerbouwing gebied is het grondigst uitgediept in het boek No Return Flight. Ik neem an dat jullie dat ook meenemen in de rondleiding?
    The situation in the Westerbouwng area has been researched rather throroughly in the book No Return Flight. I assume that that the findings in in the book will be communicated to the audience as well?
    check amazon.co.uk, bol.com or google the title and author.

Beantwoorden
    • Erik Jellema
      Erik Jellema zegt:

Beste Haks,
      Sinds 2010 ben ik inderdaad zeer enthousiast over jouw boek en het is zeker een uitstekende bron voor de gevechtsacties op de Westerbouwing. Ook diegenen aan wie ik heb het uitgeleend hebben het in een adem uitgelezen. Ik vond het verbazingwekkend dat zoveel informatie na zoveel jaar toch zo gedetailleerd is teruggevonden. Ook de menselijke invalshoek maakt veel indruk. Indrukwekkend en aan te bevelen boek, Erik Jellema

Beantwoorden