Op zaterdagmiddag 17 maart organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum een lezing over de inzet van de Nederlandse Commando’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kapitein b.d. J Bakker, conservator Historische collectie Korps Commandotroepen verteld over  deze unieke Nederlandse eenheid in oorlogstijd .

De lezing wordt gehouden in de Concertzaal , Rozensteeg 4 in Oosterbeek.
Aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur . Toegang €. 2,50, leden gratis.

In 1942 werd in Engeland een Nederlandse commando-eenheid opgericht.  Als No 2 (Dutch) Troop van No 10 (Inter Allied) Commando werd deze eenheid na een lange training in Engeland en een verblijf in India op 17 september 1944 ingezet tijdens de operatie Market Garden.
De Troop werd verdeeld over de Britse en Amerikaanse Airborne eenheden. Hun taak was ondermeer contacten te leggen met het Verzet. Een aantal commando’s werden ook elders in Nederland  gedropt als ondersteuning voor het Verzet.  Door diverse oorzaken konden zij hun missie slechts ten dele uitvoeren. In november 1944 werden de overlevenden van Market Garden ingezet bij de bevrijding van Zeeland.

Kapitein Bakker, die verschillende commando’s nog persoonlijk gekend heeft, zal uitgebreid verslag doen van hun training en inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De lezing is in het kader van het thema  “Jaar van het Verzet”

Tijdens de lezing wordt door enkele leden van de Vereniging een kleine expositie ingericht van persoonlijke bezittingen van oud commando’s. Deze unieke voorwerpen zijn afkomstig uit privé collecties en worden zelden tentoongesteld.

Voor informatie: activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl

———————————————————————————————————————–

Bijlage 4 foto’s .

Training in Engeland.  Fotograaf  Commando T. Italiaander