Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Wandelexcursie over de landingsterreinen met bezoek aan de Glider Collectie Wolfheze
Zaterdag 22 april 2017

Amerikaanse luchtfoto van Landin Zone S, Wolfheze, 17 september 1944.

Op zaterdagmiddag 22 april 2017 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum een wandelexcursie over de landingsterreinen Z, X en Z bij Wolfheze.

Locatie: Glider museum. Op het terrein van  Camping & Chaletpark "De Lindenhof", Wolfhezerweg 111-113, Wolfheze
Tijd: 13.30 - 17.00 uur
Kosten: Leden VVAM: € 7,50; niet-leden € 12.50

Op zondag 17 september was de lucht boven Nederland ineens gevuld met heel veel vliegtuigen. Deze dag en de dag daarna landden er op de akkers rondom Wolfheze honderden grote Britse zweefvliegtuigen (gliders) en kwamen ook duizenden Britse parachutisten neer. Het was het begin van wat we nu ‘De Slag om Arnhem’ noemen, een operatie die als doel had de brug in Arnhem op de Duitse bezetters te veroveren.

De GLIDER COLLECTION WOLFHEZE laat zien wat een zweefvliegtuig van toen was. Door middel van grote originele stukken, tastbare herinneringen, foto’s en verhalen geeft GLIDER COLLECTION WOLFHEZE inzicht in de verschillende types zweefvliegtuigen, het gebruik van deze gliders en de omvang van deze operatie.
Wat was zo’n zweefvliegtuig en hoe groot was het? Welke soorten zweefvliegtuigen werden in september 1944 gebruikt? Hoe werden deze in Engeland gebouwd? Hoeveel manschappen en materieel konden erin? Hoe werd het bestuurd? Hoe werkten de verschillende onderdelen? Wat is er na de landing met de zweefvliegtuigen gebeurd? Op deze en andere vragen krijgt u een antwoord tijden het bezoek. Zie ook www.wolfheze.nl/glider/glidermain.htm

Daarna volgt een wandeling over de landingsterreinen onder leiding van een gids. U ziet
waar de zweefvliegtuigen geland zijn en welke eenheden er mee vervoerd werden.
Na afloop van de excursie komen we weer bijeen bij het Glider Museum.

Opgave voor deze excursie via w.boersma@wxs.nl. Betaling op rekeningnummer
NL33 INGB 0005 113 751 t.n.v. Vriendenairbornemuseum o.v.v. BFT 22 april

Glider Collection Wolfheze.