Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

4-daagse Battlefield tour naar de Ardennen 2015

Van 1 tot en met 4 oktober 2015 organiseerde de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum weer een Battlefield tour naar de Ardennen. Vijfentwintig deelnemers vertrokken op donderdag 1 oktober vanaf het Airborne Museum richting België.

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

De eerste plaats die we bezochten was het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten. Op deze indrukwekkende begraafplaats hebben 8302 Amerikaanse militairen hun laatste rustplaats gevonden. Het merendeel is gesneuveld tijdens de operatie Market Garden in september 1944 of tijdens latere acties in zowel Nederland als Duitsland. Na de begraafplaats Margraten hebben we een tweede Amerikaanse begraafplaats bezocht, Henri-Chapelle.

Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle

Daar liggen 7984 slachtoffers veelal van de Slag in de Ardennen. De verdere route liep door de Hoge Venen. Hier was een stop op het hoogste punt Mont Rigi. Duitse parachutisten moesten hier de weg blokkeren om zo te verhinderen dat eventuele Amerikaanse versterkingen vanuit Nederland naar de Ardennen konden komen. De inzet van de ongeoefende para’s werd een volkomen mislukking. Vervolgens werd het Baugnez 44 Histocrical Center bezocht. Dit vrij nieuwe museum ligt vlak bij de plaats waar op 17 december een aantal Amerikaanse militairen vermoord zijn. De ware toedracht van deze oorlogsmisdaad is nooit helemaal opgehelderd.

Baugnez

Tegen de avond kwamen we bij ons hotel Floreal in La Roch de Ardennes aan waar we een welverdiende maaltijd nuttigden.

Kerk Noville

De volgende dag begon met ’s morgens de Ronde van Bastogne. Vanaf Noville en Foy met het Bois Jacques waar de E Company van het 506 PIR gevochten heeft, hebben we de diverse plaatsen rondom Bastogne aangedaan. Zo kregen we een indruk van de verdediging van deze belangrijke stad.

Bois Jacques

Monument bij Bois Jacques

Magaret

Bunker bij Assenois

Duitse begraafplaats Recogne

Memorial Bastogne

Tegen de middag ronden we deze tour af met een bezoek aan de Duitse begraafplaats in Recogne gevolgd door een lunch bij het monument en museum van Bastogne. Daarna bezochten we in de stad het museum in de voormalige kazerne van Bastogne. Dit was het hoofdkwartier van de 101 US Airborne divisie. Het is nu een dependance van het Koninklijk Legermuseum in Brussel. De uitstekende rondleiding die we van een Belgische onderofficier kregen vulde ruim de middag. Onderweg terug naar het hotel is nog de Pantertank in Houffalize bekeken.

Bastogne Barracks

Panthertank Houffalize

Dag drie stond in het teken van de acties van de 82 US Airborne divisie onder bevel van generaal Gavin. De dag begon met het bezoeken van de diverse plaatsen aan de noordkant van het zg Gepanserde ei van Gavin, via de kruising bij Baraque Fraiture, Parkers Cross, naar Manhay, Grand Menil, waar nog een Panter tank staat, langs Bras naar Fosse-Mont Jacques. Vandaar via Trois Pont naar  het Hasselpath voorbij de plaatsen Krikelt-Rocherath. In dit gebied is zwaar gevochten. Indrukwekkend om daar na zeventig jaar tussen de schuttersputten en loopgraven te lopen.

Parker's Cross

Tank in Grand Menil

Hasselpath stellingen

Monument 99th Infantry Division

Na het bezoek aan de tweelingplaatsen Krikelt-Rocherath was een bezoek aan de begraafplaats in Nidrum ingelast waar Russische gevangenen begraven liggen. Uiteindelijk via de Elsenborn en Poteau waar helaas het museum niet meer bestaat, langs de onderzijde van het “Gepanserde ei van Gavin\’terug naar het hotel. Als verrassing hadden we ’s avonds een heerlijke BBQ.

Russische begraafplaats bij Nidrum

BBQ Hotel Floreal La Roche

De laatste dag hebben we de opmarsroute van Peiper gereden. Vanaf Bütgenbach-Büllingen naar Ligneuville waar we de omgeving van het US hoofdkwartier bekeken. Hier zijn een aantal Amerikaanse militairen vermoord. Daar staat nu een monument.

1 Division Monument Bütgenbach

Vervolgens via naar Stavelo waar in het centrum de herdenkingsmuur staat met veel plaquettes die aan de gevechten en verwoesting van Stavelo herinnerden. Het eindpunt van de opmars van Peiper was bij Stoumont. Uiteindelijk werd zijn strijdmacht in La Gleize ontbonden. Na een bezoek aan het December 1944 Historical Museum in La Gleize, het bekijken van de Köningstiger tank en een veldlunch zijn we via Werbemont terug naar Oosterbeek gegaan.
Om 18.00 uur kwam een einde aan deze reis met veel indrukken van de Slag om de Ardennen.

US hoofdkwartier Hotel du Moulin

Gedenkmuur Stavelôt