Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

70 jaar D-Day, 5-daagse reis naar de invasiestranden van Normandië
Woensdag 28 mei tot en met zondag 1 juni 2014

De bevrijding van West Europa begon 70 jaar geleden in juni 1944 met de invasie in Normandië. De Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek organiseerde in 2014 weer een excursie met begeleiding van gidsen naar Normandië van woensdag 28 mei tot en met zondag 1 juni 2014.

Woensdag 28 mei

Met 36 deelnemers vertrok vroeg in de ochtend de jaarlijkse Battlefield tour van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum naar Normandië. Ook dit jaar waren er weer deelnemers die de tour voor een tweede keer meemaakten. De gidsen waren weer van de International Guild of Battlefield Guides en de Vereniging Vrienden. Na enkele stops waarbij in Breda nog wat deelnemers instapten passeerden we de altijd indrukwekkende Pont de Normandië, de brug bij Le Havre over de Seine monding. Tegen het avondeten waren we bij ons hotel Campanile in Herouville bij Caen. Zo vlak voor de 70e herdenking was het hotel erg vol maar dat was dit jaar overal in Normandië.

Donderdag 29 mei

Na een uitgebreid ontbijt begonnen we de dag met een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats bij St-Laurent-sur-Mer. Daar waren de voorbereidingen voor de komende herdenking al in volle gang zodat we niet de gehele begraafplaats konden bekijken. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het Overlord Museum tegenover de begraafplaats. Dit nieuwe museum is in 2013 geopend. Een deel van de collectie komt van het gesloten museum in Falaise. De inrichting is modern met erg veel en bijzonder materiaal. Misschien zelfs wel te vol maar zeker voor de liefhebber de moeite van een bezoek waard. De lunch werd genuttigd op het Omaha strand bij bunker WN65. Met het oog op de te verwachten drukte was daar een nieuwe ruime parkeerplaats aangelegd. Na de lunch werd Point du Hoc bekeken. Hier waren verschillende nieuwe informatieborden geplaatst. De tijd was te kort om alles te lezen want de volgende plaats diende zich al weer aan, St Marie du Mont. Ook daar nieuwe militaria winkels die ook een graantje willen meepikken van de herdenkingen. Gelukkig is de plaats nog vrij authentiek gebleven zodat vergelijkende foto’s van Band of Brothers goed zijn te maken. Op weg naar Utah Beach maakten we een korte stop bij het monument van Dick Winters (506 PIR). De weg naar de Manor Brécourd was smal voor een bus. Vanaf Utah Beach via St Mère Eglise naar La Fière, de oversteek over de Merderet. Daarna naar het Airborne Museum in St Mere Eglise en een biertje op een terras. Het Airborne Museum had net een nieuw gebouw geopend. Je loopt eerst door een vliegtuig tussen de bepakte Amerikaanse parachutisten door. Doordat de vloer beweegt en het geluid van Band of Brothers gebruikt is, geeft het een realistische indruk van de vlucht naar Normandië. Als je het vliegtuig via de zijdeur verlaat loop je over een doorzichtige vloer en zie je beneden het stadje St Mère Eglise met het brandende huis en schietend luchtafweer. Het geheel geeft de indruk of je uit het vliegtuig gesprongen bent. Mensen met hoogtevrees hebben hier zelfs moeite mee. Vervolgens gaat de rondgang langs diverse herkenbare diorama’s. Het geheel is goed opgezet zonder kitscherig te zijn. Een parel onder de musea. Tegen de avond waren we weer in het hotel na nog een kort bezoek aan de Duitse begraafplaats La Cambe gebracht te hebben.

Vrijdag 30 mei

Deze dag stond in het teken van de Britse en Canadese landingsstranden. Het eerste bezoek was de plaats Ranville, het centrum van de drop- en landingzones van de 6e Britse Airborne divisie. Daarna de Britse begraafplaats in die stad en vervolgens de batterij Merville. Een kijkje binnenin de daar opgestelde Dakota was  een bijzondere gebeurtenis. Aansluitend hadden we de lunch bij café Grondee, het beroemde café bij Pegasus brug. Vervolgens een uitleg van de verovering van de Pegasus en Horsa brug in de nacht van 5 op 6 juni en een bezoek aan het Pegasus Museum waar ondermeer een replica van een Horsa zweefvliegtuig staat opgesteld. In de middag werd bij het Sword strand de landingsplaats van de Franse commando’s bezocht. Daar staat nu een nieuw beeld van Lord Lovat commandant van no 4 Commando. Even verder staat een beeld van zijn doedelzakspeler die met de commando’s naar Pegasus brug optrok. Daarna een wandeling langs een deel van het Canadese Juno strand met het beroemde Norman House bij Bernières-sur-Mer. In Courseulles-sur-Mer hadden we, na de haven en de DD  Sherman tank op de markt bekeken te hebben, een korte  theepauze. De dag werd afgesloten met een bezoek aan de batterij Longues- sur-Mer, waarschijnlijk de best bewaarde Duitse batterij in Normandië. Daarmee eindigde een lange en interessante dag waarop veel gezien en veel gehoord is.

Zaterdag 31 mei

De morgen begon met een bezoek aan het het Landingsmuseum in Arromanches, het oudste museum bij de invasiestranden. Daar zijn ook nog de resten van de Mulberry haven in zee te zien. Evenals de voorgaande jaren werd d rest van de dag besteed aan de periode na de invasie tot aan de gevechten bij Falaise in augustus 1944. Natuurlijk kon niet aan alle gevechten aandacht besteed worden. De keus was gemaakt met de opmars naar Falaise. Uitgebreid werd stil gestaan bij de operatie Epson of ook wel de Slag om de Odon genoemd. Hier was het vooral de 15e (Schotse) Infanterie divisie die zware verliezen geleden heeft. Deze divisie heeft later in het jaar ook in Nederland gevochten. De volgende plaats was bij Heuvel 112. Deze strategische heuvel werd fanatiek verdedigd door de Hohenstaufen en Frundsberg divisie. Twee SS Pantserdivisies die we in september 1944 weer tegenkomen bij de Slag om Arnhem. Daarna een lange rit via Falaise naar de plaatsen St Lambert-sur-Dives en de Gué de Moissy. Bij deze plaatsen was de laatste mogelijkheid voor de Duitsers om te ontsnappen uit de omsingeling van de z.g. Zak van Falaise. Beide locaties geven een goed beeld van de vreselijke verliezen die de Duitsers geleden hebben bij de oversteek over de rivier Dives. Even verder hadden we vanaf Mont Ormel een indrukwekkend overzicht over de z.g. Zak van Falaise waar het Zevende Duitse Leger en het Vijfde Duitse Pantserleger uiteindelijk vernietigd werden. Als laatste bekeken we de Duitse Tiger tank bij Vimoutiers. De dag eindigde weer bij het hotel in Cean.  
Een voorspoedige terugrit op zondag 1 juni bracht ons na vijf dagen weer thuis. Een reis met veel indrukken. In de reisgids die iedere deelnemer gekregen had konden we alles nog eens nalezen.

Fotoverslag

Stopplaats Breda

Pont du Normandie

US begraafplaats St Laurent-sur-Mer

Overlord Museum

Diorama Overlord Museum

Omaha Beach bunker type 667 in Wn 65

Pointe du Hoc

Monument Pointe du Hoc

Kerk St Maria du Mont

Monument Dick Winters 506 PIR

Monument Utah Beach

Kerk St Mere Eglise

Airborne Museum 75mm Pach Howitser

Brug over de Merderet bij La Fière

Duitse begraafplaats La Cambe

Uitleg bij Ranville

Reclame in Merville

Merville batterij

Dakota bij Merville

Horsa glider bij Pegasus museum

Pegasus brug met café Grondee

Beeld Lord Lovat 1 Special Service Brigade

Pijper Bill Millin

Juno Beach, Norman House

Batterij Longues sur Mer

Mulberry haven bij Arromanches

Monument bij Schotse corridor, operatie Epsom

Monument op heuvel 112

Gezicht op St Lambert

Kerk bij St Lambert

Dives bij Moissy

Duitse Tiger tank bij Vimoutiers