Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

70 jaar geleden, de bevrijding van Zeeland
3-Daagse battlefield tour naar Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren

Op 1 november 1944 landden Britse, Franse, Noorse, Belgische en Nederlandse commando’s bij Vlissingen: Operatie Infatuate I en bij Westkapelle: Operatie Infatuate II. De bevrijding van Walcheren, de opening van de Schelde met de toegang tot de haven van Antwerpen  was begonnen. De weken ervoor hadden eenheden van het 1e Canadese leger na hevige gevechten Zeeuws-Vlaanderen veroverd.

Vrijdag 3 oktober vertrokken 28 deelnemers aan de Battlefield tour Bevrijding van Zeeland met een bus vanuit Oosterbeek naar Adegem in België. Daar werd het Canada-Poland museum bezocht en de lunch genoten. Dit in Nederland minder bekende museum heeft een indrukwekkende collectie materiaal over het Canadese en Poolse leger bijeen gebracht. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Na de lunch werden verschillende plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen waar in oktober 1944 zware strijd geleverd werd bekeken. Als eerste de oversteek over het Leopoldkanaal vlak bij de Belgisch-Nederlandse grens. Als aandachtig toehoorder was daar een man die in 1944 als jongen vlak bij gewoond had zodat we uit de eerste hand nog een verslag kregen. Vervolgens naar Eede waar Koningin Wilhelmina in 1945 de grens over ging om weer in Nederland terug te keren. Even verder staat in het dorp een monument dat zowel aan deze gebeurtenis als de gevechten in Eede herinnert.

Van Eede naar de Braakman. De verschillende dorpen reden we voorbij. Er staan wel monumenten maar verder is er weinig origineels uit 1944 meer te zien. Bij de Braakman is de situatie ook geheel veranderd maar men kon zich toch wel een voorstelling maken hoe de oversteek van de Canadezen geweest moet zijn. Breskens was de laatste plaats in Zeeuws-Vlaanderen die bezocht werd. Ook deze plaats was geheel verwoest in 1944. Met een fast-ferry werd overgestoken naar Vlissingen. Vanaf de boot dezelfde kustlijn zien die de commando’s op 4 november 1944 zagen, alleen waren de omstandigheden toen wel iets anders. Aan de overkant stond de bus weer gereed die de deelnemers naar het hotel Westduin bij Vlissingen bracht.

De zaterdag werd het team gidsen uitgebreid met John Daane, een plaatselijke gids die ook enkele bunkers van de stelling Dishoek weer aan het inrichten is. Eerst werd het landingsterrein Uncle Beach bij Vlissingen bekeken. Ook hier is de omgeving niet meer hetzelfde als in 1944. Vervolgens langs de voormalige werf De Schelde waar toen het schip de Willem Ruys in aanbouw was en de Boulevard met het Duitse hoofdkwartier Hotel Brittania naar Klein Valkenisse. Onderweg kwamen we verschillende Duitse bunkers tegen die Vlissingen moesten beveiligen. Bij Valkenisse was nog een deel ven de Duitse versperringen, de Höckerlinie,  aanwezig. Nabij Valkenisse werden enkele bunkers bekeken waarna de tour verder ging naar Westkapelle. Het monument en de resten van het dijkgat zijn als altijd indrukwekkend. De gidsen gaven daar een uitleg over de gevechten zowel bij de dijk als in het dorp. Na de lunch reden we in een grote boog via Middelburg naar de batterij Dishoek. Daar werden we rondgeleid door de resten van de stelling en konden ook enkele verdedigingswerken van binnen bekeken worden.

Op zondag reden we naar de Sloedam. Hoewel dit nu niet meer een echte dam is, het terrein ernaast is drooggelegd, konden we ons na de uitleg van John goed een voorstelling maken van de pogingen van de Canadese om de dam te veroveren. Vervolgens gingen we naar de Canadese begraafplaats bij Bergen op Zoom. Daar liggen een groot deel van de Canadezen die bij de verovering van Zeeuws-Vlaanderen zijn gesneuveld begraven. Als afsluiting bekeken we het privé oorlogsmusea van Jan de Jonge in Oirschot. Een indrukwekkende verzameling die in de loop der jaren bijeen gebracht is. Op het einde van de zondag 5 oktober waren we weer in Oosterbeek. Een indrukwekkende tour die liet zien dat de bevrijding van Zeeland, 70 jaar geleden, met veel strijd en offers is tot stand gekomen.

Lunch in het Canadamuseum in Adegem, België.

Bij het Leopoldkanaal in België.

Plaatselijke ooggetuige geeft uitleg bij het Leopoldkanaal.

Monument in Eede.

Landinzone Braakman in Zeeuws-Vlaanderen.

Oranjemolen bij Uncle Beach in Vlissingen.

Voormalige werd De Schelde.

Uitleg bij Valkenisse.

Höckerlinie bij Valkenisse.

Monument op de dijk bij Westkapelle.

Uitleg bij een bunker van de kustbatterij Dishoek door John Daane.

Uitleg bij batterij Dishoek.

Sanitätsbunker type M 159 van batterij Dishoek.

Canadese begraafplaats bij Bergen op Zoom.

Brencarrier bij het privémuseum van Jan de Jonge in Ossendrecht.

De Sloedam.

Uitleg bij het monument aan de Sloedam.