Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Battlefield tour 9 september 2017: Een tocht over het slagveld
Negen dagen strijd bij Ede, Arnhem en Oosterbeek, september 1944

Op zaterdag 9 september 2017 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek haar jaarlijkse battlefield tour per bus door Wolfheze, Arnhem, Oosterbeek en omgeving met als onderwerp:

“Een tocht over het slagveld, september 1944”

De Slag om Arnhem was deel van de veel grotere operatie met de codenaam “Market Garden”. Tijdens deze operatie moesten drie Airborne divisies vanaf de Belgische grens bij Lommel tot Arnhem de bruggen over de diverse waterwegen veroveren waarna het 30e Britse Corps naar Midden-Nederland kon oprukken. Bij Arnhem mislukte de verovering van de brug over de Rijn.

Tijdens deze tour in Arnhem en Oosterbeek volgen we 1e Britse Airborne divisie,vanaf de landing- en droppingterreinen langs de opmarsroutes van de parachutistenbataljons naar de Rijnbrug. We bezoeken daarna de omgeving in Arnhem, het St Elisabeths’ Gasthuis, de wijk Lombok en de Rijnbrug om vervolgens te eindigen bij de omsingeling van de Airborne troepen rondom het hoofdkwartier in hotel Hartenstein en de gevechten rond de N.H. kerk in Oosterbeek-Laag. Ter afsluiting brengen we een bezoek aan de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

De tour begint om 09.00 uur vanaf de Talsmalaan naast het restaurant Hartenstein@Laurie in Oosterbeek. De busrit wordt afgewisseld met korte wandelingen. Zowel in de bus als op verschillende plaatsen in het terrein geven gidsen uitleg over de gebeurtenissen in september 1944 en tonen u de sporen van deze gevechten die na ruim 73 jaar nog steeds te zien zijn. De tour geeft een goede indruk van de Slag om Arnhem.

De lunch wordt gebruikt in restaurant Schoonoord in Oosterbeek, op de plaats van het voormalige hotel Schoonoord, één van de hospitalen tijdens de slag. Om 17.00 uur zijn we weer in Oosterbeek terug.

De battlefield tour staat onder leiding van Wybo Boersma, oud-directeur van het Airborne Museum en gids van de International Guild of Battlefield Guides met medewerking van gidsen van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.

Opgeven

De kosten zijn per deelnemer € 37,50 voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Niet leden betalen € 45,00. Hierbij is inbegrepen: rondleiding per tourbus met wandelingen, lunch en een speciaal vervaardigde gids met achtergrondinformatie.

Opgave tot 3 september door overmaking van € 37,50 (€45,00) op rekening: IBAN: NL33 INGB 0005 113 751 t.n.v Vrienden vh Airbornemuseum te Oosterbeek onder vermelding van: Battlefield tour 9 september en naam en adres

U krijgt alleen bericht als de tour volgeboekt is

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vereniging Vrienden van het Airborne Museum p/a W.Boersma, tel/fax: 0318-639633 of per e-mail: w.boersma@wxs.nl of info@vriendenairbornemuseum.nl