Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Battlefield tour: De Slag om Delfzijl
zaterdag 12 april 2014

Op zaterdag 12 april 2014 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in samenwerking met de Documentatiegroep ’40-’45 een battlefield tour met als onderwerp: “De Slag om Delfzijl, De laatste Canadese veldslag in Nederland. ”

De Slag om Delfzijl begon op 23 april 1945 en eindigde 10 dagen later op 2 mei 1945.
De 5th Canadian Armoured Division was verantwoordelijk voor de bevrijding van noordoost Groningen. De slag bij Delfzijl kenmerkte zich door felle en langdurige gevechten waarbij 115 Canadezen sneuvelden en 180 gewond raakten. De verliezen aan Duitse zijde zijn onbekend.  De zak van Delfzijl (Delfzijl-Pocket) werd door de Duitsers als strategisch belangrijk gezien en zwaar verdedigd. Ichter ook voor de geallieerden was Delfzijl van belang. De haven kon dienen als aanvoerhaven om de hongerende bevolking in west Nederland te bevoorraden. Daarnaast was het bezit van Delfzijl belangrijk om Emden te kunnen veroveren. De 4 kustbatterijen (artillerie- stellingen) in en rond Delfzijl, Nansum, Fiemel/ Termunten en Dollart Süd / Carel Coenraadpolder beschermden de Eems en de haven van Emden, waardoor deze Duitse haven een bedreiging bleef voor de geallieerde opmars naar Noord-Nederland en Duitsland.

De battlefield tour begint om 09,30 uur bij het centraal station in Delfzijl. Daar is voldoende parkeergelegenheid. Na een introductie en een kop koffie start om 10.00 uur de busrit. Deze wordt afgewisseld met korte wandelingen.

Zowel in de bus als op verschillende plaatsen rond Delfzijl geeft Joël Stoppels, gids van de International Gild of Battlefield Guides gids uitleg over de gebeurtenissen in april 1945 en toont de sporen van deze gevechten die na 70 jaar nog steeds te zien zijn.  De lunch wordt gebruikt in Appingedam. Om 17:00 uur eindigt de tour weer in Delfzijl.

De kosten zijn voor leden van de Vrienden Airborne Museum en leden van de Documentatiegroep ’40-’45:  €. 45,-- per persoon.( Inclusief busrit, koffie, lunch en een speciaal gemaakte battlefield gids ).Voor niet leden € 47,50. Over te maken voor 2 april 2014 op rekening nummer IBAN: NL33 INGB 00051 13 751 t.n.v. Vrienden vh Airborne Museum te Oosterbeek met vermelding van naam en adres.

Voor verder inlichtingen zie:  www.documentatiegroep40-45.nl ; www.battlefieldtours.nu, www.vriendenairbornemuseum.nl Mailen kan naar: w.boersma@wxs.nl of tfn 0318-639633.

Fotoverslag

Gids Joël Stoppels, Battlefield tour Groningen

Aanval op Wagenorgen

Boerderij aan de Stolderijweg