Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

Battlefield wandeling tussen Wolfheze en Oosterbeek
De acties van de 4e Parachutisten Brigade en andere eenheden

Op zaterdag 5 april hield de Vereniging een battlefield tour met als onderwerp de acties van de 4e Parachutisten Brigade en andere eenheden tussen Wolfheze en Oosterbeek.

Deze battlefield wandeling was georganiseerd en stond onder leiding van de Britse vertegenwoordiger van de VVAM, Niall Cherry. Hij liet zich bijstaan door enkele andere gidsen uit Nederland en Engeland. De wandeling begon in Wolfheze met de opmars van het 1st Airborne Reconnaissance Squadron en het optreden van het SS-Panzergrenadier-Ausbildungs- und Ersatz-Bataillion 16 onder bevel van Hauptsturmführer (majoor) Krafft. Ook kwam de inzet van het 4e Parachutisten Squadron Royal Engineers aan bod.

Vervolgens ging de wandeling langs de Johannahoeveweg naar het terrein van Papendal. Daar kregen de deelnemers een uitleg over de landing van de Poolse zweefvliegtuigen. Op het terrein van Papendal zijn enkele jaren geleden schuttersputten gerestaureerd waar het hoofdkwartier van de 4e Parachutisten brigade zou zijn geweest. Door Niall Cherry en enkele andere Britten werd deze locatie in twijfel getrokken en een andere locatie iets ten zuiden als de juiste plaats aangemerkt. Hierover ontstond enige discussie. Voor en na de lunch bij restaurant De Leeren Doedel kregen de deelnemers bij de Dreijenseweg een uitleg over het optreden van zowel het 10e als het 156e Parachutistenbataljon. In Oosterbeek werd ondermeer “Ommerhof” en de omgeving van de Krugerstraat bezocht. Daarna sloot deze interessante tour om 16.00 uur af met een gezellig samenzijn in restaurant Schoonoord.

Vanuit Engeland waren 13 leden speciaal voor deze tour naar Nederland gekomen. De tour werd in het Engels gehouden. Er waren meer aanmeldingen dan er plaats was. Om de groep niet te groot te laten worden was het aantal deelnemers beperkt.

Duitse kampweg, Wolfheze
Duitse kampweg, Wolfheze

Landingzone S, Wolfheze

Johannahoeveweg, Wofheze

Niall Cherry

Hinderlaag, Johannahoeve weg Wolfheze
Hinderlaag, Johannahoeve weg Wolfheze
Positie Krafft, Papendal
Postie Krafft, Papendal
Vermoedelijke positie HQ 4 Para Bgd
Mogelijk werkelijke positie HQ 4 Para Bgd
Mogelijk werkelijke positie HQ 4 Para Bgd
Luuk Buist, uitleg Poolse landing LZ L
Ommerhof, Oosterbeek
Mariaweg, Oosterbeek