Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

De verloren slag, 18 en 19 september 1944
Zaterdagmiddag, 16 april 2016

Op zaterdagmiddag 16 april 2016 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum een Battlefield tour in de omgeving van het voormalige St Elisabeths Gasthuis met als onderwerp:

“De gevechten 18 en 19 september 1944 bij Onderlangs en Bovenover in de buitenwijken van Arnhem”.

Nadat het een deel van het 2e bataljon The Parachute Regiment en andere eenheden op 17 september de Rijnbrug in Arnhem bereikt had proberden vier bataljons van de 1e Britse Airborne divisie deze troepen te versterken. In de omgeving van het St Elisabeths Gasthuis stuitten ze op onverwacht grote Duitse tegenstand.
Er volgden op 18 en 19 september 1944 zware gevechten. De overlevenden van deze bataljons trokken zich uiteindelijk terug rond de Nederlands Hervormde kerk in Oosterbeek-laag. De 1e Airborne Divisie zag daarna geen kans meer de eenheden bij de Rijnbrug te versterken. De verovering van de brug was gedoemd te mislukken.

Duitse troepen rukken op in Arnhem. Bundesarchiv Bild 101I-497-3528-13A (Foto: Jacobsen)

Bij de kapel van het Elisabeths Gasthuis (Foto: Arthur van Beveren)

Tijdens deze wandelexcursie volgen we de gevechten op de voet onder anderen aan de hand van foto’s uit Duitse archieven en verslagen van de Britten.

Aanvang 13.00 uur vanaf het wijkcentrum ’t Huukske, Mauritsstraat 22, Arnhem in de wijk Lombok waar een korte inleiding zal worden gegeven. Vervolgens begeleiden gidsen van de Vereniging Vrienden en de International Guild of Battlefield Guides de wandeling.
Kosten: Leden VVAM € 5, niet leden € 15. Maximaal aantal deelnemers is 50.
Iedere deelnemer ontvangt een battlefield tour gids met 3D luchtopnamen.
Inschrijving door overschrijving van € 5, voor leden / € 15 voor niet leden, op rekening:
IBAN: NL33 INGB 0005 1137 51 t.n.v. Vrienden Airborne Museum te Oosterbeek o.v.v.  BFT 16 april.

Nieuwe Zondagen

Bestel online tickets