Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

Battlefield tour Normandië 2012

Op woensdag 30 mei vertrokken de deelnemers aan de jaarlijkse battlefield tour 'Normandië' vanaf het Airborne museum in Oosterbeek naar Frankrijk. Daar werden de invasiestranden en het gebied rond Falaise bezocht. Na een voorspoedige busreis met een aantal stops werd rond zes uur 's avonds het Campanile hotel in Herouville bij Caen bereikt.

De volgende dag was het eerste bezoek aan de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats bij St Laurent. Vervolgens ging het naar Point du Hoc, waar in 1944 een aantal Duitse kanonnen stonden die door de Amerikaanse Rangers uitgeschakeld moesten worden. De rots is door de bombardementen in de loop der jaren erg onstabiel geworden. Hij is nu weer door de Amerikanen gerestaureerd. Ook het monument is nu weer te bezoeken. In de waarnemingsbunker is een kleine informatiestand ingericht.


De lunch werd gebruikt tijdens het bezoek aan de batterij Maisy. Deze batterij was na de oorlog overdekt, maar is door een Engelsman weer gerestaureerd. Het geeft nu een goede indruk hoe een open batterij er in 1944 uitgezien moet hebben.

Via Carantan en St Marie du Mont, waar een re-enactment kamp was ingericht, naar Utah Beach. Daar is afgelopen jaar het museum uitgebreid. Ook de inrichting van de omgeving is aangepast met onder meer een nieuwe parkeerplaats. De volgende stop was de oversteek over de Merderet bij La Fière. Daar bezochten we ook de Manoir La Fière. Jammer genoeg waren de buitenmuren gerestaureerd, zodat de beschadigingen uit 1944 niet meer te zien zijn. In St Mere Eglise werd zowel het Airborne Museum als het dorp bezocht.

De dag eindigde met een bezoek aan de Duitse begraafplaats La Cambe.

De vrijdag begon met een bezoek aan het gevechtsgebied van de 6e Britse Parachutisten divisie. In Ranville gaf de gids uitleg over de operaties van deze divisie, waarna de Britse begraafplaats bij de kerk bezocht werd. Aan de muren van de kerk is door de inslagen nog goed te zien hoe hard hier gevochten was. Bij Pegasus bridge werd het museum bezocht waar ook de originele brug tentoongesteld is. Een replica van een Horsa zweefvliegtuig geeft een goed beeld van de enorme omvang van een dergelijke glider.

De lunch was in het beroemde café Gondree bij Pegasus bridge.

's Middag stond een bezoek aan Tilly sur Seulles op het programma. Na een bezoek aan het plaatselijke museum kregen we een rondleiding van de curator door Saint Pierre bij Tilly sur Seulles. Hij gaf een overzicht van de gevechten in dat plaatsje. Na de oorlog stond van Tilly sur Seulles bijna niets meer overeind. De dag werd afgerond met een bezoek aan Audrieu, waar een aantal Canadese krijgsgevangenen door de SS vermoord werd. In het dorp staat een klein gedenkmonument.

De zaterdagmorgen was voor de Brits-Canadese stranden. We begonnen bij Quistreham met de actie van de Franse commando's om het Casino te veroveren.

In Luc sur Mer zagen we Sword Beach, de landingsplaats van de 3e Britse Infanterie divisie die later in de oorlog ook bij Overloon ingezet werd. Verschillende huizen daar bleken ook op foto’s uit 1944 voor te komen. Bij Bernières sur Mer, Juno Beach landden de Canadezen. Het beroemde Norman House en het voormalige stationnetje waren goed herkenbare punten. Een wandeling over het stand liet zien hoe de Duitse bunkers dit strand bestreken.

Na een korte stop bij Courseulles om de opgegraven genietank te bekijken eindigde de morgen in Arromanches. Daar zijn in zee nog steeds de resten van de kunstmatige haven te zien. In het museum wordt aan de hand van een duidelijke maquette getoond hoe deze haven opgebouwd was.
In de middag gingen we via de Schotse Corridor, Heuvel 112 en Falaise naar St. Lambert sur Dives. Na uitleg over de actie van de Canadese majoor Curry naar één van de bruggen, waarlang de Duitsers probeerden uit de zak van Falaise te ontsnappen. Tegenover de kerk van St Lambert woont de curator van het Poolse museum op de Mont-Ormel. Hij liet ons een Duitse 2cm FLAK zien die onlangs nog bij een boer uit de schuur gekomen is.

De tweede ontsnappingsroute van de Duitsers bij Moissy heet 'De Corridor van de Dood'. Het smalle landweggetje en de doorwaadbare plaats in de rivier in vergelijking met oude foto's gaven een indruk hoe het er in 1944 uitgezien moet hebben.    

Via Chambois, waar de Amerikanen en Polen de Zak sloten, naar Mont-Ormel. Vanaf de heuvel was er een fantastisch uitzicht over de vlakte. De Polen hadden in 1944 een prima schootsveld. Na de Tigertank bij Vimoutiers bekeken te hebben waren we laat weer in het hotel terug om vervolgens de volgende dag moe maar voldaan weer naar Oosterbeek terug te keren.

Met dank aan W. Boersma, K. Engelsman en G. Kurris voor het maken van de foto's.

De volgende Normandië battlefield tour is van 29 mei tot en met 2 juni 2013.