Nederlands
English

Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Header 01

Para zoekt redder grootvader

Britse para Dennis is op zoek naar Nederlander uit het verhaal dat zijn grootvader hem altijd vertelde. Grootvader Fred Terry, zelf Airbornesoldaat tijdens de slag om Arnhem, vertelde dat hij tijdens gevechten in de weilanden aan de bosrand van de Westerbouwing en de Van Borsselenweg gewond geraakt was.

Maar dat de Duitsers hem om onduidelijke redenen op het slagveld achter lieten. Hij zei dat hij uit dat niemandsland tussen de Britse en Duitse linies gered was door mensen uit het verzet. Die hadden hem naar een dokter gebracht, waarna hij door nonnen enkele weken verpleegd werd tijdens zijn herstel. Zij hadden de Duitse soldaten die op jacht waren naar achtergebleven Britten wijsgemaakt dat Terry zijn verwondingen niet zou overleven. Dat rookgordijn werkte tot ze een keer onverwacht in de ziekenkamer binnenstapten en hem rechtop in bed zagen zitten. Toen hebben ze hem alsnog afgevoerd naar een krijgsgevangenkamp in Duitsland.

Terug in Arnhem

Na de oorlog, nog in de jaren veertig, is Fred Terry terug geweest in Arnhem. Hij heeft toen de man ontmoet die hem gered heeft. Dennis laat mij deze foto zien. Rechts staat Fred Terry en links mogelijk die verzetsman. Zijn naam zou Jacob Hubertus Jedema zijn. Hij is op 31 juli 1960 te Renkum overleden en was getrouwd met Cornelia Hendrika Putto. Mevrouw Putto is op 8 mei 1994 te Arnhem overleden.

Wie is meneer Jedema?

Weet u iets, wilt u dat dan doorgeven aan mij of aan Wybo Boersma? Ik hoop het geverifieerde verhaal op te nemen in de tweede druk van het boek No Return Flight dat geschiedenis van Fred Terry's peloton beschrijft. En ook Dennis en zijn familie doet u er een groot plezier mee.

Haks Walburgh Schmidt

info@tekstburgh.nl