Welkom bij Vereniging vrienden v/h Airborne Museum

Nieuwe uitgave: “Vergeten is ballingschap, gedenken verlossing, Gedenkboek Oosterbeekse oorlogsslachtoffers 17 september – 1 november 1944”
Vereniging bekostigt tweede oplage van 100 exemplaren

De Vereniging Vrienden van het Airborne Museum heeft een tweede druk van het boek: “Vergeten is ballingschap, gedenken verlossing, Gedenkboek Oosterbeekse oorlogsslachtoffers 17 september – 1 november 1944” uitgebracht. Dit boek is geschreven door Ron Wenting uit Oosterbeek en Roland de Kwant uit Zaandam. Het beschrijft alle burgers van Oosterbeek, die in de periode vanaf 17 september 1944 tot 5 mei 1945 zijn omgekomen door oorlogsgeweld, in het totaal 129 mannen, vrouwen en kinderen. Waar mogelijk wordt een korte beschrijving gegeven van de omstandigheden waaronder ze zijn omgekomen. Duidelijk blijkt hieruit dat met het oorlogsgeweld niet alleen de militairen slachtoffer zijn maar veelal onschuldige burgers tussen het oorlogsgeweld geen kant uitkonden. In de korte gevechtspauzes moesten familieleden hun geliefden ergens bij huis of elders begraven. Een fatsoenlijke begrafenis was niet mogelijk. De meeste lichamen werden pas na de bevrijding gevonden en geïdentificeerd. De schrijvers zijn er in geslaagd veel van deze drama’s te boek te stellen. Nu kan dat nog want de generatie die alles meegemaakt heeft is er bijna niet meer. Het is echter niet een boek om in één adem uit te lezen maar het geeft wel een andere kijk op de Slag om Arnhem en is ontdaan van alle heroïsme. Het boek is rijk geïllustreerd met deels kleurenfoto’s zowel van de slachtoffers als van plaatsen die betrekking hebben op de personen. Kleurkaarten verduidelijken het geheel. Het Gelders Archief heeft bij monde van de heer G. Maasen veel deskundige inbreng gehad zodat het een gedegen werk is geworden.

In november 2015 hadden de auteurs in eigen beheer in een oplage van 50 exemplaren uitgebracht. Die oplage was snel uitverkocht maar de schrijvers hadden niet de middelen om een grotere oplage te bekostigen. Het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum was van mening dat een dergelijk gedegen werk dat nu eens de burgerkant van de Slag om Arnhem voor het voetlicht brengt waard is om voor een groter publiek beschikbaar te zijn. Vandaar dat de Vereniging een oplage van 100 exemplaren bekostigd heeft. Het boek is te koop bij boekhandel Plantage/Meijer & Siegers in Oosterbeek en in het Airborne Museum in Oosterbeek. Het is ook te bestellen via onze online Boekenshop. De portokosten zijn dan € 5.